Sadnja plodonosnih drevesnih vrst kot izboljšanje habitata za divjega petelina in gozdnega jereba

Divji petelin in gozdni jereb v svojo poletno in jesensko prehrano rada vključujeta okusne plodove gozdnih jagod, borovnic, brusnic, malin, jerebike in ostalih plodonosnih vrst. Poleg nekaterih drugih lastnosti habitata teh dveh vrst, je zelo pomembna lastnost vir prehranjevanja.

Zato smo v sklopu projekta VrH Julijcev, v četrtek, 28. novembra 2019, na območju Mesnovca na Pokljuki posadili 1250 jerebik in 75 sadik gloga.  S 24 prostovoljci z Zavoda za gozdove Slovenije smo teh 1325 sadik posadili na 17 ploskvah z gosto sadnjo po 50 do 100 sadik na ploskev. Zraven smo zabili tudi hrastove količke za obeleževanje sadik, saj so ploskve izpostavljene soncu in poleti močno zatravljene. Tako bomo v času obžetve hitreje našli sadike in pazili, da jih s srpom ne bomo poškodovali.

Dve od petih skupin gozdarjev prostovoljcev sta v neposredni bližini svojih ploskev videli divjega petelina, kar pomeni, da smo za sadnjo izbrali primerne lokacije, saj se očitno tam zadržuje.

Zadovoljni, da smo naredili korak k izboljšanju habitata za življenje v gozdu, se veselimo naslednje akcije v prihodnjem letu!

Fotografija in besedilo: Brigita Oblak, ZGS

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s