ZGS v oddaji Na lepše: Obnova gozdov po gozdnem požaru v Cerju

V četrtek, 5. decembra 2019, se je preko 65 gozdarjev iz Slovenije in Italije (Zavod za gozdove Slovenije, Gozdarski inštitut Slovenije in Corpo Forestale Furlanija Julijska krajina) zbralo, da bi pomagali obnoviti gozdove, poškodovane po gozdnem požaru v Cerju.

Požar, ki se je zgodil avgusta 2019, je poškodoval približno 100 hektarjev gozdov črnega bora. To je bil že drugi gozdni požar v zadnjih 30 letih – leta 1994 je požar poškodoval 250 ha borovih in 170 ha listnatih gozdov, takrat je bilo poškodovano območje obnovljeno s sadikami črnega bora in črnega gabra.

Gozdarji so na pogoreli površini posadili 4000 sadik črnega bora primerne provenience. Poleg obnove gozda in izobraževanja je bila osrednja tema dogodka, ki je potekal v bližini spomenika miru Cerje, čezmejno sodelovanje.

Po zaključeni sadnji sta bila zbranim udeležencem predstavljena projekta LIFEGENMON in Life SySTEMiC. Oba projekta obravnavata tematiko genetske pestrosti gozdnega drevja – tako pestrosti semen in sadik kot genetske pestrosti populacij gozdnih drevesnih vrst in gozdnih sestojev. Genetska pestrost ima v času prilagajanja gozdov na podnebne spremembe izjemen pomen.

Dogodek so obiskali tudi mediji – slovenska nacionalna televizija RTV Slovenija je dogodek predstavila v oddaji »Na lepše«, ki obravnava turizem, trajnostni razvoj in druge tematike.

Več: www.zgs.si

OGLED PRISPEVKA

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s